Mi a vitamin?

vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni.

A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nemcsak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során – főleg a hevítés hatására – a vízben oldódó vitaminok 10-50%-a is lebomolhat, elveszhet. Az egészséges szervezet működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra, kofaktorokra és nyomelemekre is szükség van.

vitamin az ételekben

 

Vitaminok csoportosítása!

A vitaminokat két kategóriába soroljuk, ismerjük azokat a vitaminokat melyek vízben nem, hanem zsírban oldódnak – ezek az A, D, E, K vitaminok. Ezek felhalmozódhatnak a szervezetben, minek következtében a túlzott mennyiség túladagoláshoz, mérgezéshez is vezethet. Vannak a vízben oldódó vitaminok, ezek a következők lehetnek – B, C, vitaminok, melyek felhalmozódása a szervezetben sokkal alacsonyabb, hiszen ezek a vizelettel kiválasztódnak.

vitamin sorozat
Fotó: Blog.hu

Ismerjük meg őket közelebbről!

Vízben oldódó B – vitamin.

A B-vitamin tulajdonképpen összefoglaló név, hiszen magában foglalja a vitamin számos fajtáját: a B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 és a B12 is ezek közé tartozik. Annak ellenére, hogy mindegyik változat más és más tulajdonságokkal rendelkezik, és szervezetünk más funkcióiban játszik kulcsszerepet, a B-vitaminokról általánosan elmondható, hogy a test anyagcsere folyamataiért, az energiaellátásért, az agy egészségéért, sőt még mentális jólétünkért és a vérképzésért is felelnek.

A megfelelő vitaminbevitelért választhatunk B komplex étrend-kiegészítőt is, azonban változatos, zöldségekben és olajos magvakban gazdag, de húst, halat és tejterméket is tartalmazó étkezéssel könnyen elérhetjük a B-vitamin fajtáinak ajánlott mennyiségeit. Ahogy ebben a cikkben egy hasznos ábra mutatja is. Ha azonban nem fogyasztunk állati eredetű élelmiszereket, akkor a B12-vitamin bevitelét mindenképpen kiegészítő formájában kell majd megoldanunk. 60 év fölötti felnőttek esetén B-vitaminok pótlására van szükség, mert szervezetükben az életkorral egyre romló vitaminfelszívódás miatt B-vitamin-hiány alakul ki, ami feledékenységhez, zavarodottsághoz, depresszióhoz vezethet.

Szervezetükből különösen a tiamin, a folsav, a kolin és a kobalamin hiányzik, ezeket B-komplex szedésével érdemes pótolni. B1 vitamin szedésekor arra kell ügyelni, hogy ne szedjük együtt polifenolokkal (pl. szőlőmag olaj, fenyőkéreg, zöld tea kivonat). B6 vitaminnal a cink szedése ellenjavallott, B12 vitaminnal együtt pedig ne szedjünk 500 mg-nál több C vitamint. A B3 vitamint (Niacin) folsavval együtt érdemes szedni. A-vitaminnal (mint béta karotin) együttes szedését azonban kerülni kell. A B-vitamin savas közegben szívódik fel a legjobban, így étkezés előtt egy órával vagy két órával étkezés után javasolt bevenni. Amennyiben savlekötőt szedünk, akkor a B- és C-vitamint csak részben tudja feldolgozni a szervezetünk.

Vízben oldódó C-vitamin vagy más néven az aszkorbinsav 

Magyar „találmány” a C-vitamin hiszen elsőként Szent Györgyi Albert tudósunknak sikerült paprikából előállítani, amiért Nobel-díjjal jutalmazták. Érdekes tény, hogy egyedül az ember és a tengeri malac nem képes előállítani a C-vitamint, minden más állat igen. Ennek a vitaminnak a pótlására van a szervezetnek a legnagyobb szüksége, minden más vitaminnál sokkal magasabb az ajánlott napi beviteli értéke.

Nagyon fontos a szervezetnek a kollagén előállításának szempontjából, amely a kötőszöveteink legfőbb proteinje segíti a kiválasztó szerveink munkáját, pl. az epe és máj kiválasztását, elősegíti a vas felszívódását, megerősíti az immunrendszerünket, csökkenti a rák és szívbetegségek kockázatát, javítja a sebgyógyulást. A C-vitamin mindössze pár óráig marad a véráramban, ezért három óránként ajánlott megismételni a szedését. Amennyiben ez túl körülményes, akkor a napi szükséges adagot osszuk háromfelé, és minden étkezés előtt egy órával, vagy két órával az után vegyük be.

Egyes vitaminoknak – például a C-vitaminnak is – stimuláló hatásuk van, így nagyon lényeges, hogy ne lefekvés előtt vegyük be ezeket, ugyanis megnehezíthetik az elalvást.

A zsírban oldódó vitaminok! 

(A, D, E és K vitamin) jobban felszívódnak, ha étkezéskor vesszük be őket, azonban a felszívódásukat rontja, ha egyszerre több, különböző zsírban oldódó vitamint veszünk magunkhoz. A K vitamin felszívódását akadályozza, ha más, zsírban oldódó vitaminnal együtt szedjük, ezzel szemben az A és E vitamin együttes szedése mindkettő hatékonyságát növeli. Ha D, E és K vitaminokat néhány órával más zsírban oldódó vitaminok előtt vesszük be, az maximalizálja a felszívódásukat.

Zsírban oldódó A-Vitamin: (karotinok, retinol)

Nevezik a szem vitaminjának is, de a bőr és a csontok egészséges szerkezetének megtartásához is hozzájárul. Fontos szerepe van a retina fényérzékeny anyagának a felépítésében, hiánya szaruhártya betegségeket okozhat, vagy akár farkasvakságot, valamint meggyengíti a szervezet kórokozókkal szembeni védekezőképességét. A retinol nagyon népszerű hatóanyag az anti-ageing (öregedés gátló) szérumok között, és nagyon hatásos is, de mivel fényérzékenységet okoz javasolt fényvédő használata is alkalmazásakor.

Zsírban oldódó D-Vitamin: (kalciferol)

A D-vitamin más néven kalciferol a D2 ill./ D3 vitamint jelöli. A D3-as erősebb hatású, a hiedelmekkel ellentétben nem a napfény tartalmazza, hanem a bőrben keletkezik az UV-B sugárzás hatására. Fontos a szervezetünknek a kalcium hasznosulása szempontjából, és egyre több kutatás igazolja, hogy bizonyos daganatos megbetegedéseknél gátolja a sejtburjánzást. Fontos pótolni, ha valaki például csak növényi alapú táplálékot eszik, ha túlzott alkoholt fogyaszt, vagy ha koleszterinszint-csökkentő gyógyszert szed. Ha D, E és K vitaminokat néhány órával más zsírban oldódó vitaminok előtt vesszük be, az maximalizálja a felszívódásukat

 Zsírban oldódó E-Vitamin: (tokoferol) 

Antioxidáns, öregedés gátló hatása miatt kedvelt a kozmetikaiparban, illetve az élelmiszeripar is szívesen használja fel, hogy különböző zsiradékokban, mint pl. a margarin meggátolja az avasodást. Immunrendszer erősítő a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében nagy szerepet játszik, illetve nagyon fontos a rákmegelőzésben, mert csökkenti a szabad gyökök mennyiségét.

Zsírban oldódó K-Vitamin: (filokinon, menakinon)

A K1 és K2 vitamint zöld növények és bélbaktériumok szintetizálják. Nagyon fontos a véralvadáshoz, hiányában vérzékenység léphet fel. Antibiotikum kúra szedése után, Crohn betegségnél, vagy más emésztőrendszeri megbetegedés következményeként jelentkezhet hiánya. A K vitamin felszívódását akadályozza, ha más, zsírban oldódó vitaminnal együtt szedjük.

Fotó: Blog.hu
„Betegtájékoztatók elolvasása fontos !”

Most már kellő bátorsággal szedhetünk vitaminokat, hiszen sok mindent megismertünk ebben a kis összefoglalóban. Nem kidobott pénz lesz, hanem fentiek figyelembevétele mellett vitaminhasznosulás, mi jótékony hatással lesz szervezetünk egységes működésére.

Írta: Kovács Béláné Németh Kathrin

Kövesd be Facebook oldalunkat illetve iratkozz fel hírlevelünkre hogy az elsők között megkapd az újságot már csütörtökön!!!!

Legfrissebb állásajánlatainkért csatlakozz csoportunkhoz ITT!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás