Régen úgy tartották, hogy ha a böjti időszak előtt fánkot sütöttek, és ettek, akkor a legerősebb tavaszi vihar sem képes elsöpörni a ház tetejét. Ez pedig éppen elég ok arra, hogy ezt a régi hagyományt megőrizzük!
Süssünk szalagos farsangi fánkot!
Hozzávalók:
- 75 dkg finomliszt
- 25 dkg rétesliszt
- 1 dkg só
- 5 dkg friss élesztő
- 5 dkg porcukor
- 4 dkg vaníliás cukor
- 10 dkg vaj (olvasztott)
- 6 db tojássárgája
- 30 ml rum
- 550 ml tej
- 5 dl napraforgó olaj
Elkészítés:
- Kevés langyos tejjel, liszttel, cukorral és élesztővel kovászt készítünk. A többi porcukorral, vaníliás cukorral a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáöntjük az élesztős tejet, maradék tejet, rumot, és jól kidolgozzuk. Majd a liszteket hozzáadva dagasztjuk. Az olvasztott vajat részletenként hozzáadjuk, liszttel megszórjuk, és langyos helyen kelesztjük.
- Utána lisztezett deszkára borítjuk, jó ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszúrjuk, és letakarva újra kelesztjük.
- Lábasban étolajat melegítünk, ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra. A lábast fedővel letakarjuk. Ha a fánk oldala szép piros, szalagos, megfordítjuk, és most már fedő nélkül sütjük tovább.
- Vigyázzunk, hogy lassú tűznél, és nem forró olajban süssük, mert a fánk belseje nem sül át. Papírtörlőre szedjük. Vaníliás porcukorral meghintve, lekvárral fogyasztjuk.
Forrás: nosalty.hu