Régen úgy tartották, hogy ha a böjti időszak előtt fánkot sütöttek, és ettek, akkor a legerősebb tavaszi vihar sem képes elsöpörni a ház tetejét. Ez pedig éppen elég ok arra, hogy ezt a régi hagyományt megőrizzük!

Süssünk szalagos farsangi fánkot!

Hozzávalók:

  • 75 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 1 dkg só
  • 5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 4 dkg vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj (olvasztott)
  • 6 db tojássárgája
  • 30 ml rum
  • 550 ml tej
  • 5 dl napraforgó olaj

Elkészítés:

  1. Kevés langyos tejjel, liszttel, cukorral és élesztővel kovászt készítünk. A többi porcukorral, vaníliás cukorral a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáöntjük az élesztős tejet, maradék tejet, rumot, és jól kidolgozzuk. Majd a liszteket hozzáadva dagasztjuk. Az olvasztott vajat részletenként hozzáadjuk, liszttel megszórjuk, és langyos helyen kelesztjük.
  2. Utána lisztezett deszkára borítjuk, jó ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszúrjuk, és letakarva újra kelesztjük.
  3. Lábasban étolajat melegítünk, ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra. A lábast fedővel letakarjuk. Ha a fánk oldala szép piros, szalagos, megfordítjuk, és most már fedő nélkül sütjük tovább.
  4. Vigyázzunk, hogy lassú tűznél, és nem forró olajban süssük, mert a fánk belseje nem sül át. Papírtörlőre szedjük. Vaníliás porcukorral meghintve, lekvárral fogyasztjuk.

Forrás: nosalty.hu

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás