Hallottál máe a cukkinis quicheról? A francia vidéki konyha kedvelt hagyományos étele a quiche (ejtsd: kis), vagyis a különböző feltétekkel készült lepény, melyet tojással és tejszínnel sütnek össze . Bár sokan a franciáknak tulajdonítják ezt az ételt, azt kevesen tudják, hogy eredetileg Németországból származik, ahol vasserpenyőkben sütötték, neve pedig a német kuchen (=sütemény) szóból franciásodott quiche-re (köszönjük Wikipédia). Úton a világhír felé a második világháborút követően Európát meghódítva egészen az amerikai háziasszonyok konyhájáig jutott a quiche, amit mi szabadon zöldséges lepénynek hívunk (bár kerülhet bele hús is).

quiche

A cukkinis quiche, vagyis a zöldséges lepény receptje

Egy franciaországi nyári gyakorlaton találkoztam először a quiche-sel. Tulajdonképpen egy mindig ugyanúgy készülő tésztából (liszt, só és hideg víz) és egy tejszínnel, tojással leöntött „feltétből” áll. Számos módon variálható: különféle zöldségekből zöldfűszerekkel megbolondítva. Ha húsos ételként szeretnénk fogyasztani, akkor sonkával, baconnel és hallal is készülhet. A tejszín helyettesíthető tejföllel, joghurttal, időhiányában a tészta leveles tésztával. Mivel nyakig vagyunk a cukkini szezonban, készítsetek velünk cukkinis quiche-t!

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • (1 tojássárgája)
  • csipet só
  • (idő hiányában leveles tészta)

Töltelékhez:

  • 2-3 zsenge cukkini
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • pici zsíradék
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 tojás
  • só, bors, szerecsendió
  • tetejére sajt (valamilyen kemény, ízesebb sajtot válaszunk, de kecskesajttal is nagyon finom)

nyers quiche

 Elkészítés:

A tészta eredetileg a hagyományos omlós-vajas tészta, de ha nem akar összeállni, akkor egy tojássárgáját tegyünk bele.  Fontos, hogy hidegek legyenek a hozzávalók.

A zöldséges lepény készítésének az egyik trükkje, hogy a tésztát elősütjük körülbelül 10 percig, így nem fogja a tejszínes/joghurtos, tojásos szósz eláztatni a későbbiekben. Tegyünk a tetejére egy sütőpapírt és egy nehezéket, hogy ne púposodjon fel a tésztánk.

Míg a tészta elősül, a cukkinit héjával lereszeljük, megsózzuk, hogy levet eresszen. A kinyomkodott cukkinit hagymán megpirítjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt. Jöhetnek a felvert tojások és a fűszerek. Az egészet jól összedolgozzuk, majd az elősütött tésztára öntjük. Tetejére reszelt sajtot szórunk, majd irány a sütő! 180 fokon sütve körülbelül 25-30 perc alatt kész is a cukkinis quiche.

Ehetjük hidegen, melegen, salátával vagy köretként, esetleg csak magában. És még egy jó hír az anyukáknak: ennek a gyerekek sem tudnak ellenállni, hisz torta alakja van!

5 érv a quiche, vagyis a mi zöldséges lepényünk mellett

Ha a fotók és a recept nem győzött volna még meg, álljon itt 5 érv, hogy miért érdemes kipróbálnod a cukkinis quiche-t és társait milliónyi variációban.

1. Egyszerű, gyors és praktikus

Könnyen és gyorsan elkészíthető, ezért kezdő konyhatündéreknek is bátran ajánljuk, különösen a leveles tésztás verziót! Hidegen és melegen is fogyaszthatod, előre is elkészítheted, jól bírja a melegítést is. Ez különösen jól jöhet a rohanós hétköznapokon, de a hétvégi vendégváráshoz is.

2. Indulj harcba zöldséges pitével az élelmiszer pazarlás ellen!

Sokféle maradék étel újragondolásából elkészíthető és a kissé már fonnyadt zöldségek is új életre kelnek benne. Ezzel máris sokat tettél az élelmiszerpazarlás ellen és a konyhai hulladékod csökkentéséért. Minden nap, amikor kinyitod a hűtőt, gondold végig, hogy az előző napi megmaradt menüt hogyan tudnád egy új fogássá alakítani!

zöldséges quiche

3. Barátunk az ökológiai lábnyomunk csökkentésében

Szezonális alapanyagokból változatosan készíthető egész évben, ezért sosem fogsz ráunni! Ezzel szintén hozzájárulsz az ökológiai lábnyomod csökkentéséhez. Fogyassz minél több helyi élelmiszert! Ha teheted, termeld meg magad vagy járj termelői piacokra!

4. Dekoratív és jól díszíthető

Hát ez lehet, hogy egy kicsit nőies érvnek tűnik, de ma már a férfiak is egyre több figyelmet szentelnek a gasztronómiának szerencsére. A zöldséges piték pedig remekül mutatnak a tányéron, ezért különösen igaz rájuk, hogy “szem-szájnak ingere”.

5.  Pénztárcakímélő

Végül, de nem utolsó sorban az sem elhanyagolható kérdés, hogy a pénztárcádat is kíméled, ha olykor műsorra tűzöd a zöldséges pitét, hiszen csak néhány összetevő kell hozzá. Különösen gazdaságos, ha a feltétet valamilyen maradékból készíted el részben.

Édesszájúaknak a zöldséges pite mellett kötelező kipróbálni a két legjobb süteményes pite receptünket is.

CLAFOUTIS, vagyis  a TEJES PITE

A legfinomabb GYÜMÖLCSÖS PITE receptje

Kövesd INSTAGRAMFACEBOOK és RECEPT OLDALUNKAT is az újdonságokért!

Fotók: Vidéki Élet Magazin, Unsplash, Pixabay

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás