Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és mészárszéket, a költő pedig számos művét jegyezte a településen. Hrúz Mária egykori konyháját „elfoglalva” készítettük el Petőfi kedvenceit.


„De semmi az! csak add elém, anyám,
Bármilyen barna is az a kenyér.
Itthon sokkal jobb ízü énnekem
A fekete, mint máshol a fehér.”

Petőfi Sándor felvidéki utazása után, 1845 nyarán érkezett először Szalkszentmártonra, akkoriban itt élő szüleihez – ekkor írta a fenti sorokat Fekete kenyér című versében. A fekete kenyér utalás arra is, hogy a Petrovics-család nehéz anyagi helyzetben volt ebben az időben. Sőt, itt tartózkodásuk végén, 1846 tavaszán annak a vendégfogadónak az udvarán árverezték el ingóságaikat, amelyet a mészárszékkel együtt Petrovics István addig bérelt.

A gróf Festetics György által 1810-ben, klasszicista stílusban épített vendégfogadó és mészárszék a mai napig áll. Az impozáns épület ad otthont a Petőfi Sándor Emlékkiállításnak. Megtekinthető itt egyebek mellett az a korabeli szabadkéményes konyha is, amelyben Hrúz Mária főzött családjára és a fogadó vendégei számára. A konyhában két kemence működött, amelyek télen a szomszédos helyiségeket is fűtötték: az ivót és a mindenkori bérlő szobáját. A kemencéken kívül a falhoz téglából épített tűzpadka szolgált még tűzhelyként. Kémény egyikhez sem tartozik, így a keletkező füst a boltíves mennyezeten található nyíláson, azaz szabad kéményen távozik. Egyedi eseményeken a konyhát ma is használják.

Ilyen gasztronómiai időutazás keretében főzött meg egy-egy menüsort Petőfi édesanyjának egykori konyhájában a Magyarország étele verseny 2023-as két aranyérmese, Balog Martin és Pető Mátyás. Az akkoriban kedvelt – Petőfi által is fogyasztott – ételeket korabeli eszközökkel készítették el.

Balog Martin gulyáslevest, kemencében sült juhtúrós csuszát és püskpökkenyeret készített a szabadkéményes konyhában.

Kollégája, Pető Mátyás tyúkhúslevest, marhapörköltet és tejespitét készített.

Az erről szóló videót itt találja.

A videóban látott menüsor receptjei:

 

főztük meg Petőfi kedvenceit gulyás

Gulyásleves

 

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhalábszár
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 2 nagy db sárgarépa
  • 1 nagy db fehérrépa
  • 1 kis db zeller
  • 40 dkg burgonya
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 0.5 ek csípős fűszerpaprika1 ek só 1 teáskanál őrölt fűszerkömény2 db babérlevél1 teáskanál fekete bors
  • 1 kis db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek sertészsír
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 5 db zellerlevél
  • 2.5 l víz

A csipetkéhez

  • 1 db tojás
  • 80 g finomliszt1 teáskanál só

Elkészítés:

  1. A hagymákat kis kockára vágjuk.
  2. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk.
  3. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
  4. Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet.
  5. Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük. Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2l -2.5 l vízzel.
  6. Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.

főztük meg Petőfi kedvenceit túrós csusza

Kemencében sült juhtúrós csusza

 

Hozzávalók:

  • 40 dkg szeles metélt tészta
  • 25 dkg juhtúró
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 csomag kapor
  • 2 dl tejföl

Elkészítés:

  1. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.
  2. Átforgatjuk a kisült szalonna zsírján.
  3. Ráöntjük a tejföllel, finomra vágott kaporral ízesített juhtúró keveréket.
  4. Sütőbe átpirítjuk és szalonnatepertővel megszórva tálaljuk.

Püspökkenyér

Hozzávalók: 

  • 6 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg mazsola
  • 15 dkg apróra vágott dió
  • 20 dkg aszalt szilva
  • pici só

Elkészítés:

  1. A tojásokat tálba felütjük, beletesszük a cukrot és összekeverjük.
  2. Apránként, kézzel belekeverjük a lisztet, majd az apróra vágott diót, az átmosott mazsolát, és az aszalt szilvát is.
  3. Egy hőálló tálba teszem és a kemencében megsütöm, arra figyelni kell hogy ne égjen meg.
  4. Kihűlés után szépen lehet szeletelni.

főztük meg Petőfi kedvenceit püspökkenyér

 

Kövesd be Facebook oldalunkat illetve iratkozz fel hírlevelünkre hogy az elsők között megkapd az újságot már csütörtökön!!!!

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK, HIRDETÉSED EGYSZERŰEN FELADHATOD A VÁRPALOTAINFÓBA!

 

 

 

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás