Joghurtos-citromos grillezett csirkemell – már a neve is a nyár ízeit idézi! Ha valami különlegeset keresel a hétvégi grillezésre, ami túlmutat a szokásos pácolt húsokon, ez a görög ihletésű recept neked szól. A selymes görög joghurt, a friss citrom és az aromás fűszerek együtt igazi mediterrán hangulatot csempésznek a kertbe. Ráadásul nemcsak ízletes, hanem egyszerűen elkészíthető is, és garantáltan sikert arat a családnál vagy baráti társaságnál. Ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan lesz belőle tökéletesen grillezett, szaftos csirkemell a tányérodon.
Adag: 4 főre
Előkészítési idő: 15 perc + 2-4 óra pácolás
Grillezési idő: 10–14 perc
Grill típusa: Gáz, elektromos- vagy faszenes grill
Hozzávalók a pácban:
-
4 db csirkemellfilé (kb. 150-180 g-os)
-
200 g natúr görög joghurt (10%-os a legjobb)
-
2 gerezd fokhagyma, reszelve
-
1 bio citrom reszelt héja + a leve
-
1 tk szárított oregánó
-
1 tk füstölt paprika
-
0,5 tk őrölt római kömény
-
1/2 csokor friss petrezselyem aprítva
-
3 ek olívaolaj
-
só, frissen őrölt fekete bors
Pácolás lépései:
-
A joghurtot keverd el az összes fűszerrel, citrommal, fokhagymával és olívaolajjal.
-
A csirkemelleket tisztítsd meg, majd egyenletes vastagságúra szeleteld el. (kb. 2-2,5 cm vastagra).
-
Forgasd bele a csirkéket a pácba úgy, hogy minden oldalukat jól fedje.
-
Fedd le, és tedd a hűtőbe legalább 2 órára, de a legjobb, ha 4-5 órát áll.
Grillezés:
Faszenes grill:
-
Készíts direkt hőt: a parázs legyen közvetlenül a grillrács alatt.
-
Hőmérséklet: közepes–magas (kb. 200–220°C)
Gázgrill:
-
Melegítsd elő a grillt közepes-magas fokozaton.
-
A csirkéket kend meg vékonyan olajjal, és helyezd az előmelegített grillre.
Grillezési idő:
-
Süssük a csirkéket oldalanként 5-7 percig, amíg a belső hőmérséklet eléri a 74°C-ot.
-
A sütés közben egyszer fordítsd meg őket, és az utolsó 2 percben tegyél mellé félbevágott citromokat, amik enyhén karamellizálódnak.
Joghurtos-citromos grillezett csirkemell tálalási javaslat:
-
Frissen grillezett pita vagy lapos kenyér
-
Görög saláta (uborka, paradicsom, lilahagyma, feta, olívabogyó)
-
Extra joghurtos öntet (kevés citrommal, olívaolajjal és kaporral keverve)
-
A grillezett citromot a tetejére nyomva intenzív, savanykás ízt ad
Tipp:
Ha időd engedi, a pácolt csirkét egy éjszakán át is a hűtőben hagyhatod. Még szaftosabb lesz! Grillezés előtt mindig vedd ki legalább 20 perccel korábban, hogy szobahőmérsékletű legyen – így egyenletesebben sül át.
Kövesd be Facebook oldalunkat illetve iratkozz fel hírlevelünkre hogy az elsők között megkapd az újságot már csütörtökön!!!!
LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK, HIRDETÉSED EGYSZERŰEN FELADHATOD A VÁRPALOTAINFÓBA!