Egyre többen lepik meg saját készítésű, akár ajándékkal szeretteiket Valentin napon.

Amikor valamit mi magunk készítünk, rászánva az időt, az külön értéket képvisel, a megajándékozott számára azt is jelzi, hogy rá gondoltunk, törődtünk vele, szeretjük őt. A saját készítésű ajándékok egyedisége szintén egy plusz, és ilyen ajándékok a gasztroajándékok is. A karácsony és a Valentin nap népszerű süteménye a mézeskalács. Akár egy közös családi program is lehet a mézeskalács sütés és a díszítés.

A puha mézeskalács egyszerű receptje

Íme egy egyszerű recept, finom és puha végeredménnyel.

A mézeskalács hozzávalói:

  • 100 gramm vaj, só,
  • 3 evőkanál méz,
  • 100 gramm cukor vagy barnacukor,
  • ½ teáskanál szódabikarbóna,
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj (a fűszereket helyettesíthetjük készen kapott mézeskalács fűszerkeverékkel is),
  • 225 gramm liszt és
  • 50 gramm porcukor.

Elkészítése:

Az elkészítése is egyszerű, a vajat olvasszuk fel, mehet bele a méz és a cukor, amíg a cukor meg nem olvad. Ezután hagyjuk kissé kihűlni. Közben pedig keverjük össze a száraz hozzávalókat, a szódabikarbónát, a fűszereket és a lisztet. Ehhez adjuk hozzá a vajas keveréket, majd kézzel gyúrjuk össze a tésztát. Ne aggódjunk, ha a tészta ekkor még puha, tegyük inkább hűtőbe pár órára (akár egy egész éjszakára), ekkor meg fog szilárdulni.

A tésztát ezután nyújtsuk fél centiméter vastagságúra, majd újra tegyük a hűtőbe egy órára. Melegítsük fel a sütőt 180 fokra, majd kiszúró formák segítségével szaggassuk ki a mézeskalácsot. Ha kisebb és nagyobb formákat is használunk, egy tepsibe csak nagyjából egyforma nagyságú mézeskalácsok kerüljenek. 10-12 percig süssük, majd hagyjuk kihűlni. Közben keverjük össze a porcukrot 1-2 evőkanál vízzel, és ezzel díszítsük a mézeskalácsot. A díszítéshez használhatunk különböző színekben is kapható díszítő tollakat és tojásfehérjés-porcukros keveréket is. Ha pedig sütés előtt dióval díszítjük a kalácsokat, azzal az ízélményt is fokozzuk.

Gasztroajándék Valentin napra a mézeskalács

A kihűlt sütemények dobozban tárolva hosszabb ideig puhák maradnak.

Olvasgatnál még több receptet?>>

 

LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK, HIRDETÉSÉT EGYSZERŰEN FELADHATJA A VÁRPALOTAINFÓBA!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás