Hozzávalók kb. 5-6 adaghoz:
700 g darált pulykacomb
150 g zabpehely
1 db vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors, fűszerpaprika
10 db tv paprika
500 ml sűrített paradicsom, vagy paradicsomlé ( én felesbe csináltam, mert volt itthon házi paradicsom levem)
édesítőszer ízlés szerint
1-2 kanál zabliszt (attól függően mennyire szeretnétek sűrűre a szószt)
1-2 dl víz, ha szükséges
Elkészítés:
- A darált husit összedolgozzuk a zabpehellyel, az apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel.
- A tv-paprikákat kicsumázzuk, és megtöltjük a töltelékkel, ha marad még töltelék, akkor gombócokat formázunk belőle.
- Egy nagy lábasba beletesszük a megtöltött paprikákat, ráöntjük a sűrített paradicsomot, paradicsomlevet. Ha nem lepte még el a paprikákat, akkor még öntünk hozzá vizet. ( A lényeg hogy mindenképpen ellepje a paradicsomos lé a paprikákat.)
- Addig fűzzük, míg meg nem puhul a hús. Közepes lángon érdemes főznünk.
- Amikor megfőttek a töltött paprikák, akkor kiszedjük egy tálba, és besűrítjük a zabliszttel a paradicsomos levet. 1 kanál olíva olajon megpirítjuk a zablisztet, és a paradicsomos lével hígítjuk.
- Amikor besűrűsödött az alap levünk, akkor édesítő szerrel ízesítjük, visszatesszük a paprikákat a szószba, és kicsit összeforraljuk.
Írta: Kicsák Boglárka