Mindig lapul a fagyasztóban akciósan vásárolt zöldség arra az esetre, ha valamit gyorsan kell elkészíteni. Az Én életvitelem elég hektikus, ezért jó a váratlan helyzetekre is felkészülni. Nos így esett, hogy kinyitottam a fagyasztó ajtaját és „kiesett” belőle a kelbimbó. Gondoltam akkor jó, legyen ma kelbimbó főzelék, de mi legyen hozzá a feltét, ami nem hízlal annyira, de azért laktat. A megoldás a tojáslepény.
A kelbimbó minden szempontból ideális: kevés a kalóriatartalma, laktat, egészséges, elkészíthető laktózmentes is.
Főzelék hozzávalói:
- 450 g fagyasztott kelbimbó (nekem ennyi volt a zacskóban, viszont ez lehet több vagy kevesebb is, a későbbiekben az arányokra kell majd odafigyelni)
- 1 közepes burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- pici olíva olaj
- kb. 4-5 dl víz
- 1 doboz laktózmentes tejföl
- fűszerek: só, bors, vegeta, őrölt kömény, eritrit (ez el is hagyható)
Elkészítés:
- Pucoljuk meg a hozzávalókból a zöldségeket.
- A hagymát kevés olajon dinszteljük meg, tegyük hozzá a fokhagymát és a felkockázott burgonyát is.
- Adjuk hozzá ízlés szerint a fűszereket. (só, bors, kömény, van aki kis piros paprikát is tesz bele a színe kedvéért.)
- Adjuk hozzá a kelbimbót és engedjük fel annyi vízzel, hogy ellepje. (én ilyenkor szoktam a vegetát és /vagy az eritritet beletenni)
- Addig főzd, amíg a kelbimbó megpuhul. (ez kb 20 perc)
- Amikor megfőtt, vegyél ki belőle egy jó merőkanálnyit, turmixold össze, keverd el a tejföllel és lassan kavargatás mellet töltsd vissza az edénybe.
(ha úgy ítéled meg hogy túl sok a lé rajta, akkor önts le belőle)
Tojáslepény hozzávalói:
- 2 db M-es tojás
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 2 evőkanál tej
- só, bors
- kicsi olíva olaj
Elkészítés:
- A hozzávalókat összekeverjük-felverjük.
- Kettéosztjuk és a serpenyőben kis olajon, lepényeket sütünk belőle.
Jó étvágyat!
Írta: Sütő-Kicsák Krisztina