Előzetesen egy szomorú, de jelentőségteljes adat, amit tudnod kell, hogy elszántságod ne legyen töretlen, vagy talán az adatok olvasása során szánod el magad arra, hogy figyelj a táplálkozásodra.

A KSH 2019-es adatai szerint 129 603 haláleset volt Magyarországon, melyből az egyik vezető halál ok a szív és érrendszeri megbetegedések, 31 670 fővel. Ezek az adatok alapvetően a helytelen táplálkozáshoz, az inaktivitáshoz vezethetők vissza.

A táplálkozás minőségének hatalmas jelentősége van, hiszen egyes becslések szerint a krónikus betegségek 70-80 százaléka az egészségtelen étrend talaján alakul ki. Az egészséges táplálkozás minden életkorban alapvető jelentőséggel bír, szerepe a testi-lelki egészség, jó szellemi és fizikai teljesítőképesség megőrzése, optimális növekedés, egészséges öregedés szempontjából vitathatatlan.

A táplálkozás alapjai

Az egészséges táplálkozás fogalmát, sokan az egészséges ételek fogyasztásán értik, ami nem megfelelő kifejezés, hiszen a forgalomban lévő élelmiszerek mindegyike egészségesnek tekinthető, csak némely fogyasztása ritkábban, másoké pedig gyakrabban ajánlott, ami alatt az italok fogyasztása is beleértendő.

 Az egészséges étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmazni a szervezet számára fontos energiát adó tápanyagokat, mint fehérjét, zsírokat, szénhidrátokat, és energiát nem adó tápanyagokat, mint vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. Ezeket más néven védő tápanyagoknak nevezzük, melyek kis mennyiségben elegendőek, de hiányuk esetén, hiánybetegségek léphetnek fel. Az ember átlagos napi igénye a fő tápanyagokból: 40 g fehérje, 50 g zsír, és 500 g szénhidrát. Ezek mennyisége a szervezet igénybevételével arányosan nő.

A szervezet a felvett táplálék egy részét elhasznált anyagainak pótlására, anyagainak gyarapítására, mint pl. növekedés, egy részét különféle élettevékenységek energiaszükségleteinek fedezésére használja fel. A fel nem használt anyagokat (többlet bevitel) a szervezet tárolni képes glükogén, zsírok, formájában. Először a szénhidrátok kerülnek felhasználásra,  mivel ezek oxigén jelenlétében és anélkül is szolgáltatnak energiát.

A következő a fehérje, ami az izomtömeg csökkenésével járhat együtt. Éhezés, vagy több órás,  nehéz fizikai terhelés esetén bomlanak le energiává.

Majd következnek a zsírok, amelyek 20-30 perc mozgást követően kezdenek energiává alakulni, amennyiben nincs a vérkeringésben más tápanyag.

Mit és hogyan egyél?

Az egészséges táplálkozás nem nehéz dolog, csak kis odafigyelés szükséges. Nagyon sok út vezet a számodra megfelelő, és érthető megvalósításához.

Tudományos bizonyítékok szólnak a változatosság előnyei mellett, vagyis nincs szükség egyes élelmiszer csoportok kizárására az étrendből. A különböző élelmiszerek kombinációja, ízek, színek világával való (játékos) megoldások, egyéni igények, figyelembevételével válik megoldhatóvá.

Könnyebb tájékozódást nyújtanak a különféle képi megjelenítésben felkutatható ajánlások, mint a szemléltető szivárvány, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének táplálkozási irányelvét megmutató, szemléltető jellegű Okos tányér. A számos étkezési alapelv közül az egyik legismertebb az úgynevezett  „Táplálkozási piramis” melynek különböző változatai léteznek, melyek tartalmilag eltérőek lehetnek, többek között földrajzi területenként és különböző betegség csoportonként. Ismerkedjünk meg vele közelebbről, hogy elsajátításával, egyszerűvé váljon az új, bevásárló listád.

Mi a táplálkozási piramis, és annak értelmezése

A táplálkozási piramis a különféle ételcsoportokat osztja fel, annak javasolt bevitele szerint. Az alján a legnagyobb mennyiségben fogyasztandó élelmiszereket találjuk, és minél feljebb haladunk, annál kevésbé javasolt azon élelmiszer csoport fogyasztása.

A táplálkozási piramisban összefoglalt ajánlások szerint energiaszükségletünk 55-60%-át a szénhidrátokból, 15-25%-át fehérjékből, a fennmaradó 15-30%-át pedig zsírokból, azon belül is a telítetlen zsírokból célszerű fogyasztanunk. Természetesen vannak olyan esetek, betegségek, melyek speciális étrendet igényelnek, de ezt egy szakember, dietetikus bevonásával kell összeállítani.

A piramis alapját képezik és legnagyobb arányban fogyasztható élelmiszerek a vitamindús zöldségek és gyümölcsök, az összetett szénhidrátokat, keményítőket tartalmazó lehetőleg teljes kiőrlésű gabonafélék. Ezt követi  a mértékkel fogyasztandó fehérje források, a sovány tejtermékek, a tojás, a hüvelyesek mint bab, lencse, és a magvak, illetve halak, tenger gyümölcsei, majd a húsok, azon belül is a szárnyasokat részesítve előnyben.

Az olajos magvak, mint a dió, mandula, mogyoró fogyasztása leginkább ajánlott, a bennük található olajok koleszterin csökkentő hatásuk, valamint jelentős ásványi anyag tartalmuk, mint például a kalcium, vas, magnézium, cink miatt. A piramis tetején a kerülendő és egyben a legritkábban fogyasztandó élelmiszereket találni. Ide sorolhatók a cukorban gazdag élelmiszerek és italok, ide sorolandók a magas zsír és só tartalmú ételek mint a chips, zsíros sajtok. Ezek fogyasztása alkalmanként, mértékkel ajánlott.

Ezen táplálkozási útmutatók nem adnak útmutatást az élelmiszerek mennyiségére vonatkozóan. Hiszen mindezek, egyéni paraméterek függvényében változnak. De felhívja a figyelmet a változatosságra, arra hogy egyél bátran mindent, körültekintően összeállítva. Az egyéni személyre szabott energiaigény kiszámítható, melyet te is könnyen megtehetsz. Ezzel, valamint főzési technikákkal, praktikákkal, tanácsokkal, folyadék bevitel fontosságáról, melyek az egészséges táplálkozás részei, minta étrenddel, a következő cikkben foglalkozunk bővebben.

A végén meglátod, nem különösebben nehéz, egy egészséges heti menüt megtervezni, ami szépen lassan, a mindennapi rossz szokások megváltoztatását hozza majd maga után, és egy új, egészséges, testi-lelki felfrissülést, az energikusabb életedben.

Írta: Kovács Béláné Németh Kathrin

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás