Magyarországon nem is olyan rég lett divat a libanap.

Hagyománya egyébként nagyon régi időkre nyúlik vissza.(kb.316-317) Az első írásos feljegyzések 1171-ből származnak, amikor már biztosan tartottak Márton-napi libalakomát.

Nagyjából 25 éve, hogy elkezdtek az éttermek Márton napkor liba ételeket kínálni, eleinte csak pár fogást, de óriási sikert aratott, láthatjuk mennyire kinőtte magát, a legtöbb helyen egy teljes hétig kínálják a libaságokat.

Az érdeklődés pedig évről évre nagyobb rá, a városok programokkal és fesztiválokkal készülnek a Márton napokra, a vendéglátóhelyek asztalfoglalásai jó előre megtelnek.

Márton-nap a borászok ünnepe is, hiszen általában ekkora készül el az év első újbora. A nagyobb borvidékeken Mártont manapság az újbor védőszentjeként tisztelik. A hagyomány szerint november 11-én kezdik meg a hordókat a gazdák, s a libalakoma mellé fogyasztják az év első frissítő nedűjét.

A legtöbbünknek ennyi van meg a Márton-nappal kapcsolatban, de ki hibáztatna minket ezért? A libás fogások mennyeiek, így senki sem kérdezősködik, ha nem muszáj, csak élvezzük a lakomát, ez a legízletesebb népszokásunk!

Az idei liba-lakomáról sem szeretnénk lemaradni, ezért a Múzeumkert csábító libatori étlapját már meg is mutatjuk, hogy nekünk mindenképp jusson hely az asztaluknál!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás